Existeixen més de 2.000 varietats de formatge en el món i, d’elles, més de 200 s’elaboren a Espanya. I per si això fos poc, podem presumir de tenir 26 formatges amb el distintiu de Denominació d’Origen Protegida.
Avui et presentem deu curiositats que tot amant del formatge hauria de conèixer:
1- El formatge va néixer a Mesopotàmia fa més de 8.000 anys. Existeixen múltiples teories sobre el seu origen, i tot i que no es posen d’acord en la data, en el que sí que semblen coincidir és en el lloc: Orient Pròxim.
2- La primera fàbrica de formatges es va inaugurar a Suïssa en 1815. Fins aleshores, els formatges s’elaboraven a casa per a evitar que s’espatllés l’excedent de llet.
3- Grècia és el país on es consumeix més formatge en el món, amb més de 37 quilos per habitant a l’any, i un 75% correspon a formatge feta.
4- A Espanya, la comunitat autònoma més formatgera són les Illes Canàries, on es consumeixen més de 9 quilos de mitjana per persona a l’any (2 quilos més que la mitjana nacional). Li segueixen Murcia, València i Astúries. .
5- El major productor de formatge del món és Estats Units. Concentra el 30% de la producció mundial, amb més de 4.300 tones a l’any. Li segueix Alemanya, amb més de 1.900 tones.
6- La llet més utilitzada en la fabricació de formatges és la de vaca. I dins del nostre país, Galícia és la comunitat autònoma amb més ramaderies bovines. Un 40% de les vaques d’Espanya són gallegues.
7- Com a bon manxec, Cervantes era amant del formatge, més concretament en la seva varietat Tronchón. Prova d’això és que a El Quixot l’esmenta diverses vegades.
8- El formatge més car del món és el “pule”, i es fabrica a Croàcia. El seu preu pot arribar als 1.000 euros per quilo. S’elabora als Balcans amb llet d’una raça especial de ruques de la qual només queden uns 100 exemplars, d’aquí el seu prohibitiu preu.
9- Pràcticament qualsevol llet serveix per a elaborar formatge: vaca, cabra, ovella, ruca, búfala… i fins i tot ant!
10- Finalment, dos consells per a gaudir del formatge: es recomana maridar-lo amb vi, sidra o cervesa, però mai amb aigua. Els greixos no es dissolen bé i pot provocar indigestió. I el segon: oblidar-se del pa (tret que el demani, com per exemple els formatges d’untar). Un bon formatge es val generalment per si mateix, sense necessitat de companyia.